Bannerannonsering - Vad är bannerannonsering? Är det effektivt?

En ung kvinna som sitter utomhus och scrollar på sin mobiltelefon.
Publicerat
Feb 16, 2023
Taggar:
Mediekanaler

Möjligheter med bannerannonsering

Vill du marknadsföra ditt företag och nå ut med din varumärkeskommunikation till din målgrupp på ett effektivt och visuellt sätt? Då är bannerannonsering en kraftfull strategi för din digitala marknadsföring. Med hjälp av webbannonser, som är annonser i olika format och storlekar, kan du synas på olika platser på internet och kommunicera ditt budskap på ett engagerande sätt.

Utmaningar med bannerannonser

En av de vanligaste utmaningarna med bannerannonsering är något som kallas “bannerblindhet”. Det innebär att människor har blivit vana vid att ignorera eller inte ens lägga märke till banners på webbsidor. Detta kan vara frustrerande, särskilt om du lägger tid och resurser på att skapa banners som inte får den uppmärksamhet de förtjänar.

Hur man skapar bannerannonser

Detta kan självfallet lösas och nedan listar vi några nyckelfaktorer för att skapa bannerannonser som verkligen fångar din målgrupps uppmärksamhet. 

Populära bannerannonsstorlekar

Det finns flera vanliga bannerannonsstorlekar som fungerar bra på olika webbplatser och mobilapplikationer. Exempel på populära storlekar är 320x320, 320x480, 300x600 samt 980x240. Genom att anpassa din annons till dessa storlekar kan du nå ut till en bredare publik och öka chansen att din annons syns.

Vanliga bannerannonsformat

Förutom storlek är det viktigt att tänka på vilket format du använder för din bannerannons. Till exempel kan du använda statiska bilder, animerade GIF:ar, HTML5 eller till och med videoklipp/MP4 för att göra din annons mer interaktiv och engagerande.

Exempel på bannerannonsering

Ett exempel på bannerannonsering är detta: 

Tänk dig att du driver ett klädföretag och vill marknadsföra din nya sommarkollektion. Du kan skapa en bannerannons med en inspirerande bild och en lockande CTA (Call-to-Action) som uppmanar användarna att klicka för att shoppa kollektionen. Genom att placera denna annons på relevanta siter med modemedveten målgrupp eller på det populära Google Display Network kan du nå ut till personer som är intresserade av mode och öka chanserna att de besöker din webbplats.

Responsiva annonser i bannerannonsering

En annan spännande utveckling inom bannerannonsering är responsiva annonser. Med responsiva annonser kan du skapa en enda annons som automatiskt anpassar sig efter olika skärmstorlekar och enheter. Det betyder att din annons kommer att se bra ut oavsett om den visas på en dator, en mobiltelefon eller en surfplatta. Detta är särskilt användbart i dagens mobila landskap, där människor ständigt växlar mellan olika enheter. Genom att använda responsiva annonser i din bannerannonsering kan du säkerställa att din annons alltid ser professionell och attraktiv ut, oavsett hur den visas.

Programmatisk annonsering + bannerannonsering = sant

Att köpa banners via programmatiska plattformar skapar ytterligare möjligheter att effektivisera dina kampanjer. 

Genom programmatisk annonsering kan du använda avancerade algoritmer och data för att optimera dina annonser och säkerställa att de når rätt person vid rätt tillfälle. Du kan rikta in dig på specifika demografiska faktorer, beteenden, intressen och till och med geografiska platser. Detta hjälper dig att undvika att slösa bort resurser på att visa annonser för personer som inte är intresserade av ditt erbjudande och istället fokusera på de som är mest troliga att konvertera.

Vanliga frågor

Nu kanske du har några frågor angående bannerannonsering. Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna:

Vart syns mina bannerannonser?

Dina bannerannonser kan visas på olika platser på internet, inklusive premium siter/publicister, mobilapplikationer och annonsnätverk som det populära Google Display Network. Genom att välja relevanta platser för din målgrupp kan du maximera synligheten och effekten av dina annonser. 

Hur mycket kostar bannerannonser?

Kostnaden för bannerannonser varierar beroende på faktorer som annonsplats, annonsstorlek och konkurrensen på marknaden. Vanligtvis betalar du per tusen visningar (CPM). Det är viktigt att överväga din budget och målsättningar när du planerar och optimerar dina annonser.

Är bannerannonser effektiva?

Bannerannonser kan vara mycket effektiva om de skapas och optimeras på rätt sätt. Genom att rikta in dig på en specifik målgrupp, använda engagerande innehåll och använda data för att optimera dina annonser kan du uppnå imponerande resultat och öka din marknadsföringsavkastning.

Vilka format ska man använda i bannerannonsering?

Det finns olika format att välja mellan i bannerannonsering, inklusive statiska bilder, animerade GIF:ar och videoklipp. Det bästa formatet beror på ditt budskap, din målgrupp och dina marknadsföringsmål.  

Josefine Lopes Helgesson

Sales & Marketing Coordinator

Kontakta oss
Kontakta oss