Hur funkar programmatisk annonsering egentligen?

Två personer out-of-frame, sitter och går igenom arbetsrelaterade papper tillsammans.
Publicerat
Jan 11, 2023
Taggar:
Programmatic

Kärt barn har många namn

Programmatic, programmatisk annonsering, programmatisk handel, programmatisk reklam, programmatisk marknadsföring. Eller varför inte automatiserad annonsering, maskininlärning-baserad annonsering och AI-baserad annonsering. Alla dessa termer syftar på samma teknologi och processer som används för att köpa och sälja digitala annonser i realtid med hjälp av automatiserade system och algoritmer.

I detta inlägg går vi genom lite mer i detalj hur programmatiska annonsering fungerar.

Vad är programmatisk annonsering?

Programmatisk annonsering är en snabbt växande metod för digital annonsering som har förändrat det traditionella sättet att köpa och sälja annonser. Det är en automatiserad metod för att köpa och sälja digitala annonser i realtid genom användning av teknik och algoritmer. Programmatisk annonsering möjliggör för optimering baserat på data om målgruppen och beteenden online, vilket ökar effektiviteten och precisionen av digital annonsering.

Vad är en DSP?

För att förstå hur programmatisk annonsering fungerar, är det viktigt att förstå de två huvudsystemen som används - DSP(Demand Side Platform) och SSP (Supply Side Platform). DSP är en plattform för köpare att köpa annonser och SSP är en plattform för säljare att sälja annonser. När en DSP väljer att köpa en annonsplats, matchas den med en tillgänglig annonsplats på en SSP, och en auktion startar. Det är i denna auktion som den högsta budgivaren får annonsplatsen. Auktionen sker i realtid och kallas Real Time Bidding (RTB).

Köpare kan välja flera parametrar i DSP'n för att nå uppsatta mål, exempelvis geografi, ålder, kön, publicist, tid på dygnet, mediekanaler och annonsmaterial. Programmatisk annonsering möjliggör riktad annonsering till en mer specifik målgrupp, vilket kan öka effektiviteten och ROI.

Fördelar med Programmatisk annonsering?

Fördelarna med programmatisk annonsering inkluderar ökad precision och effektivitet, ökad ROI, möjlighet att rikta annonsen mot en specifik målgrupp och ökad transparens. Genom att använda data om konsumentbeteende kan annonser riktas mot personer som är mer benägna att genomföra ett köp eller utföra en önskad handling.

Kort och gott

Sammanfattningsvis kan vi sätta ner detta i tre punkter.

·     Programmatisk annonsering är en automatiserad metod för att köpa och sälja digitala annonser i realtid genomanvändning av teknik och algoritmer

·     Det är en effektiv metod för att rikta annonser mot en specifik målgrupp och öka avkastningen på investeringen

·     Genom att använda data om konsumentbeteende kan annonser riktas mot personer som är mer benägna att genomföra ett köp eller utföra en önskad handling

Josefine Lopes Helgesson

Sales & Marketing Coordinator

Kontakta oss
Kontakta oss